Wanneer je dieper in onze servers hebt gekeken, heb je het vast al wel gezien. In veel gevallen benoemen we MySQL, maar gebruiken we in werkelijkheid MariaDB. In dit artikel leer je waarom MariaDB in hostingland veelal MySQL wordt genoemd en waarom we deze keuze maken.
De geschiedenis van MySQL #
MySQL werd in 1995 ontwikkeld door Michael Monty Widenius en David Axmark. Het werd gepresenteerd als het antwoord op dure relationele databases als Oracle. MySQL is nooit helemaal gratis geweest. Een deel van MySQL valt onder de GNU GPL licentie, waardoor iedereen deze kan gebruiken en aanpassen. In no-time werd MySQL hierdoor dé dominante speler op het internet. Wanneer bedrijven MySQL wilden gebruiken in een betaalde applicatie waarvan de broncode niet zou worden vrijgegeven, dan moest er voor de database worden betaald.
In 2008 werd MySQL overgenomen door SUN Microsystems, het bedrijf achter Java. In 2010 moest ook SUN Microsystems tot verkoop overgaan omdat het financieel niet goed ging met het bedrijf. Na een biedingsstrijd tussen IBM en Oracle, kwam die laatste als winnaar uit de bus. Daarmee werd MySQL onderdeel van het bedrijf dat het in eerste instantie juist wilde beconcurreren. Oracle had in 2005 ook al het Finse InnoDB overgenomen. Dat was dé primaire storage engine van MySQL in die periode. Kort daarna werd ook Berkely DB overgenomen. Daarmee had Oracle alle kaarten in handen. Nouja…
In 2009, vlak voor de overname, was Widenius al bij SUN vertrokken en had een groot deel van de MySQL ontwikkelaars met zich meegenomen.
De geschiedenis van MariaDB #
In 2009 werd een ‘fork’ gemaakt van de MySQL sourcecode. Dit werd de eerste release van MariaDB. Op die manier wordt gegarandeerd dat de open source kern van MySQL beschikbaar blijft voor gebruikers wereldwijd. Deze stap maakte ook dat MariaDB extreem compatible is geworden met MySQL. Programmacode hoefde dus niet of nauwelijks te worden aangepast. De naam MariaDB is een vernoeming naar de dochter van Widenius. Nog steeds worden maandelijkse MySQL updates van Oracle overgenomen in MariaDB. In 2012 werd MariaDB ondergebracht in een eigen stichting.
Het verschil tussen MySQL en MariaDB #
Het verschil tussen MySQL en MariaDB is dat die laatste veel actiever wordt bijgehouden. De community is veel groter geworden dan die van MySQL. Bovendien is MariaDB inmiddels veel handiger in grotere, zwaardere taken. Denk aan database replicatie, maar ook opslag van data op SSD schrijven en het ophalen daarvan. Met andere woorden, we kiezen met MariaDB voor de veiligste en snelste optie.