WordPress heeft een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen (RAM/memory) nodig om goed te kunnen functioneren. Hoe meer en hoe zwaarder de hoeveelheid code op de website, hoe meer geheugen er nodig is.
Hoewel WordPress via gereedschap –> sitediagnose vaak laat zien dat er heel veel geheugen beschikbaar is, is er een intern mechanisme dat WordPress tot vaak beperkt tot het gebruik van slechts 40MB. In onze pakketten zit standaard heel veel meer en vandaag leer je daar optimaal gebruik van te maken.
PHP instellen #
Login op DirectAdmin. Onder het kopje ‘Geavanceerd’ is ‘Select PHP Version’ te vinden. Klik hierop. De PHP instellingen worden nu geopend. Voor het optimaal instellen van jouw PHP versie verwijzen we je graag naar ###dit artikel###.
Standaard opent dit scherm in de ‘Extensions’ tab. Klik naast het woord ‘Extensions’ op het woord ‘Options’ om naar de instellingen te gaan.
Op deze pagina zoek je eerst het ‘memory_limit’. Zet deze op 2048M. Dit staat gelijk aan 2GB en is het maximale dat PHP kan gebruiken.
Iets lager staat ‘opcache.memory_consumption’. Wij raden aan om deze op de helft van het beschikbare geheugen te zetten. Dus op 1024MB. In bovengenoemd artikel over PHP optimaal instellen leggen we meer uit over de andere instellingen op deze pagina.
WordPress instellen #
Je geeft nu PHP de mogelijkheid om per sessie maximaal 2GB aan werkgeheugen te benutten. Gemiddeld heeft een wat zwaardere WordPress website zo’n 256MB nodig. Je hebt dus een stukje marge.
Wanneer je naar gereedschap –> sitediagnose kijkt, zie je onder server nu staan dat je 2GB aan werkgeheugen beschikbaar hebt. Zoals eerder genoemd in dit artikel, zit er standaard een mechanisme in WordPress waarmee het zichzelf toch beperkt tot 40MB. Om WordPress de volledige hoeveelheid PHP te geven, moet je een aanpassing maken in het bestand wp-config.php dat in de root van de site staat.
Redelijk onderaan (voor de lijn waarin staat dat je niet meer verder mag bewerken) plaatse je de volgende regel code:
define( ‘WP_MEMORY_LIMIT’, ini_get( ‘memory_limit’ ) );
Deze regel code overschrijft het geheugenlimiet van Google met het maximaal ingestelde limiet op de server. Kun je dus in te toekomst meer geheugen aan PHP toekennen, dan hoef je dit alleen nog in DirectAdmin aan te passen. WordPress past zichzelf meteen aan.